Navodila za posodobitev verzije Saop Icenter

Prenos Saop Icenter različice iz portala

 1. Za posodobitev verzije Saop Icenter je potrebno le to najprej prenesti s portala https://saopsupport.microsoftcrmportals.com/sl-SI/, kjer se prijavimo s svojim uporabniškim imenom in geslom.

  Če uporabniškega imena in gesla za vstop še nimate, je potrebno, da vam vaš administrator portala le-te dodeli.
 2. Po prijavi se nam prikaže meni glede na pravice, katere so nam bile dodeljene. Za nas je pomembno, da imamo pravice do »Nove verzije« in nato »Slovenski trg (SI)«.  Ko gremo na zavihek »Nove verzije« in nato »Slovenski trg (SI)« se nam prikaže zadnja različica Saop Icentra katera je trenutno dostopna. Za prenos različice kliknemo nanjo. Če želimo vedeti kakšne novosti so v omenjeni različici kliknemo pod »Kaj je novega«

Namestitev Saop Icenter verzije

 1. Po prenosu nove Saop Icenter različice, če se le-ta ne zažene avtomatsko, jo poženemo ročno.
 2. Kliknemo »Naprej«.

 3. V naslednjem oknu izberite »Da, sprejemam vse pogoje licenčne pogodbe« ter kliknemo »Naprej«.


   
 4. Odpre se okno, kjer je vpisano področje, kjer je nameščen iCenter. Načeloma je ta podatek že pravilno vpisan. V tem primeru kliknete na gumb »Naprej«. V primeru, da to področje ni pravilno vpisano, ga je potrebno vpisati. Navodila za to so napisana na koncu tega dokumenta.


   
 5. V naslednjem oknu se nam pokaže naša baza šifrantov, kjer kliknemo »Naprej«


   
 6. V primeru, da ima še kdo odprt Saop iCenter program, se nam pojavi spodnje okno. Za samo namestitev je potrebno na vseh računalnikih zapreti program.  V oknu je vidno, kateri moduli so še vedno odprti in na katerem računalniku. V našem primeru je na računalniku z imenom WS-L279 odprta aplikacija Saop iCenter in modul Obračun plač (OPZ). Poskrbite za to, da uporabniki zaprejo module in aplikacijo. Ko to uredite, kliknete na gumb »Naprej«.

  Če so po zaprtju programa še vedno težave, so na dnu tega dokumenta napisana navodila, kako si lahko pomagamo v omenjenih primerih

  V primeru, da so vsi uporabniki pred začetkom nadgradnje zaprli aplikacijo, se slednje okno ne pojavi in preidete na točko 7 .
 7. V naslednjem oknu kliknemo gumb »Namesti« in nadgradnja se začne.


   
 8. Po končani nadgradnji aplikacije in posodobitvi podatkovnih baz se pojavi okno, kjer je razvidno, ali so bile zaznane napake pri posodobitvi. Opis treh možnih scenarijev (zelena, rumena, rdeča barva) posodobitve podatkovnih baz dobite na gubmu »Legenda«. V primeru napak pri nadgradnji (rdeča barva) je potrebno oddati zahtevek za pomoč, naslovljen na Saop tehnično podporo. V primeru uspešne nadgradnje (zelena in rumena barva podatkovnih baz) kliknete na gumb »Naprej«.


   
 9. Nadgradnja aplikacije je končana. Kliknite na gumb »Končaj«.

Kako ugotovimo, v kateri mapi je nameščen Saop Icenter?

Namestitev nove verzije vas vodi sama skozi sam potek, edino kar morate paziti je, da se pri namestitvi navede pravilno pot za namestitev, katero pa lahko preverite na samih lastnostih vaše bližnjice za Saop iCenter (desni klik z miško na ikono in lastnosti (Properties)).

Pravilna pot je pot, ki jo imate vneseno v polju 'Cilj' ('Target') in to od začetka same poti, pa do in vključno z mapo saop2005 (nekaj primerov različno možnih poti: \\streznik\saop\saop2005; c:\program files\saop\saop2005; C:\saop\saop2005; to so samo primeri, tako da dejansko pot preverite na vaši bližnjici).

To pot prepišite kot je spodaj označeno ali kopirajte na pot pri namestitvi aplikacije Saop iCenter.

Kako si pomagati, če nam javi, da je program pri namestitvi še vedno odprt?

 1. Prva opcija je, da preden začnemo z nameščanjem programa vsi zaposleni, kateri uporabljajo Saop iCenter zaprejo oziroma znova zaženejo računalnike.
 2. Druga opcija je namenjena bolj informatikom oziroma veščim uporabnikom računalnika. Na glavnem računalniku ali strežniku zaženemo mmc.exe.

Nato gremo na File ter Add/Remove Snap-in (Dodaj/Ostrani snap-in)

Nato gremo na Shared Folder -> Add -> Finish

Nato kliknemo »OK«

Nato gremo na Open Files -> Označimo seznam odprtih datotek -> Desni miškin klik in damo Close open Files.

Ko naredimo omenjeni postopek, lahko namestitev Saop Icentra nadaljujemo po opisanem postopku zgoraj. Pri zapiranju odprtih datotek pazimo, da zapremo datoteke, katere so odprte samo v mapi programa. Omenjeni postopek se uporablja le, ko drugi postopki več ne pomagajo.

Možne napake med namestitvijo

Napake, kot so prikazana spodaj (ali podobne), so prav tako razlog, da se vse datoteke po računalnikih niso sprostile oziroma zaprle. To se zgodi zaradi več možnih razlogov. Če vam med namestitvijo javlja omenjene ali podobne napake, sledite navodilom zgoraj »Kako si pomagati, če nam javi, da je program pri namestitvi še vedno odprt?«

V tem prispevku